Where are my people? Temperamaalaus 2011. Koko 82*82 cm.

Roots and belonging

4.7. – 5.8.2012 Christel Knappe

Christel Knappe on sekä ruotsalainen että suomalainen taiteilija ja arkkitehti. Hän kirjoittaa maalaamisestaan ja koskettavasta näyttelystään seuraavasti:

Temperan kanssa työskentely sopii luonteelleni: kerros kerrokselta pigmenttiä sekoitettuna kananmuna-pellavansiemenöljyemulsioon. Luonnollisia aineksia ja kovaa työtä.

Arkkitehdiksi ja suunnittelijaksi minut koulutettiin perinteisellä tyylillä: arkkitehdin on pystyttävä suunnittelemaan kaikki ovinupeista kaupunkeihin… Ja tietenkin –  luonnostelu tehdään aina lyijykynällä ja vesiväreillä! Luonnostelu on jotain mistä olen aina nauttinut; jouduinhan aikanaan pohtimaan valintaani taide- ja arkkitehtikoulun välillä.

Vietettyäni 27 vuotta arkkitehtitoimistoissa New Yorkissa, Canberrassa, Helsingissä sekä Ruotsissa sekä oltuani osallisena sadoissa mahtavissa projekteissa, olen nykyisin todellinen freelancer. Käytän yhä enemmän aikaa maalaamiseen. Tekniikkani on akvarelli- ja temperatekniikka. Maalaamisessa rakastan värien tutkimista ja sitä, että koen pystyväni ilmaisemaan itseäni pensseleiden voimalla.

Kutsun usein teoksiani sielun maalauksiksi, koska en osaa koskaan kertoa etukäteen, mitä käteni kautta syntyy. Luulen, että maalaukset heijastavat juuri sen hetken ajatuksiani ja tunteitani. Melko usein en näe maalauksen tarkoitusta tai merkitystä ennen kuin on kulunut hieman aikaa, ja voin katsella teosta reflektoiden pienen välimatkan takaa…

Koko elämäni ajan en ole ollut vain sieluni, vaan myös omien biologisten juurieni etsijä. Olen ajatellut paljon sukuani ja kuulumista johonkin. Koko elämäni olen etsinyt tuttuja kasvoja, miettien miltä perheeni näyttäisi – näyttäisivätkö he aivan minulta? Ja kaikki ne asiat, joita minä rakastan – urheilu, musiikki, teatteri ja maalaus – mistä ne kaikki ovat peräisin? Yksinäisinä öinä yrittäessäni ymmärtää maailmaa tai ollessani peloissani, olen miettinyt tuntevatko kaikki olonsa yhtä yksinäisiksi – vai olenko se vain minä koska olen adoptoitu…

Näihin sekä moniin muihin kysymyksiin minulle on vastattu kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2011 eli vasta vuosi sitten maalasin teokseni  ”Where are my people?”, joka on näyttelyni kutsussa  ja näyttelyni pääteos.

Etsintäni on nyt ohi. Kuluneen vuoden aikana olen viimein tavannut biologisen sukuni sekä äitini että isäni puolelta. Nykyään tunnen itseni kokonaisemmaksi ja oloni selkeämmäksi. Olen saanut elämääni niin monta upeaa, uutta ihmistä, joiden seurassa voin todella rentoutua ja joihin voin samaistua. Tunnen olevani jälleen laumani parissa.

Kaikki muut teokset, jotka tulet näkemään Roots and Belonging – näyttelyssäni olen maalannut tämän kuluneen vuoden prosessini aikana.  Ne heijastavat minun emotionaalista matkaani –  jos tahdot…

Odotan innolla tapaamistamme!

Christel Knappe

(Tekstin suomennos AM Kajaste)

www.christelknappe.com

Galleria – Näyttely sisältää 36 teosta (temperamaalauksia)

Comments are closed.