Katja Hannula 

”Elämän unessa herään aamuun ystävän sylissä”

Näyttely avoinna 5.9. – 30.9.2012

Syyskuun näyttely on taiteilija Katja Hannulan toinen näyttely Oulussa. Hän kertoo, että hänellä on jo tunne vahvasti orastavasta suhteesta oululaisiin! Suurin osa näyttelyn maalauksista on maalattu kesän sävyjen ja valon täyteläisyydessä.  Usein maalaamista on siivittänyt ajatus ja toive siitä, että maalaus voisi tuoda omistajalleen lämpöä pohjoisen kylmässä talvessa ja lämmittää kodin valmiiksi asukkaan tulla – uskollisesti odottaen. Ypäjäläinen taiteilija kertoo saaneensa myös jännittäviä väristyksiä ajatellessaan Oulussa tuntuvaa meren läsnäoloa ja sen mukanaan tuomaa villiä ja karua tunnelmaa. ”Myös ihmiset ovat olleet mielessäni – aitoina ja puhtaina. Sain oululaisilta viimeksi hyvän vastaanoton ja sinne tuntuu hyvältä tulla uudestaan”, kertoo Katja Hannula.

Maalauksissa näkyy viime näyttelyyn verrattuna ehkä enemmän konkreettisuutta ja täsmällisyyttä. Osassa maalauksista näkyy jo tuleva kesästä luopuminen ja auringon kaipaus. Herkät ja koskettavat hevosaiheiset teokset kertovat kunnioituksesta ja rakkaudesta hevoseen ja ovat taiteilijalle ainut vaihtoehto ilmaista itseään, tunteitaan tai kannanottojaan: ”Hevosen esiintyminen maalausteni kohteena ja toimijana on minulle ainoa mahdollinen. Koen muiden aiheiden kuvaamisen itselleni liian yhdentekeväksi.” Pitkän hevoskokemuksensa ansiosta Hannula tuntee aiheensa hyvin. Hän kuvaa aihettaan yleisestä kuvaustavasta poiketen enemmän sisäisen rauhan kuin levottomuuden lähteenä.

Katja Hannulan ura ammattimaisen taiteen tekijänä on alkanut 2000-luvun alussa, aluksi enemmän keramiikan kautta. Oppinsa hän on saanut japanilaissyntyiseltä Tatsuo Hoshikalta, jonka oppien vaikutus näkyy sekä Hannulan tekniikassa koskettavina yksityiskohtina että myös aiheen pelkistyksenä. Sävyjen niukkuus ja pohjavalon hyväksikäyttö ovat myös hänen perintöään.

Katja Hannulan maalauksia on ollut esillä Suomen lisäksi yksityisnäyttelyissä mm. Belgiassa, Italiassa, Saksassa ja Englannissa.

Kuvan teos: Kaunis uni. 2012. 120×60 cm (Kuvaaja Matti Norr).

Näyttely sisältää 20 maalausta.

 

Ansioluettelo

www.kuuakka.fi

Comments are closed.