MATTI MIKKOLA

MATKAN VARRELTA

Maalauksia ja valokuvia

5.12. 2012 – 6.1.2013

Galleria avoinna myös Loppiaisena 6.1. klo 12 -17. Tervetuloa!

Luonnon kokija ja kuvaaja Matti Mikkola ( (s. 1930) kertoo Matkan varrelta – näyttelyllään sisältörikkaasta matkastansa taiteilijana ja ihmisenä luonnon, maisemien ja ihmisen luoman elinympäristön ja kulttuurin estraadeilla. Koskematon luonto, luonto yleensä väreineen ja valoineen sekä ikiaikaiset ihmisen kulttuuriluomukset ja kulttuurissa syntyneet artefaktit ovat olleet hänen tutkimustensa ja teostensa kohteena.

Hän kertoo, miten rakkaus luontoon ja omavalintainen sijoittuminen pohjoiseen on vaikuttanut hänen taiteeseensa ja tekemiseensä. Matkan varrelta mieleenpainuvimmat välähdykset voisivat olla toisenlaisia, jos hän olisi viettänyt suurimman osan eletyistä vuosikymmenistä urbaanimmassa ympäristössä – vaikkapa jäänyt opiskelujensa jälkeen pääkaupunkiseudulle.  Hänen lukuisat aikaisemmat näyttelynsäkin ovat kertoneet tästä luonnon ja maisemien kokemisen ensijaisuudesta.

”Matkan varrelta” -näyttely on retrospektiivinen taidekertomus menneiltä vuosikymmeniltä, mutta sisältää myös uudemman tuotannon välähdyksiä. Suuret teokset ovat pienentyneet työhuoneen valon menettämisen myötä pienikokoisiksi teoksiksi – välähdyksiksi taiteilijan mielen muistikuvista ja maisemasta. Viime vuosina Matti Mikkola on tutkinut taiteessaan myös ihmisen kulttuurisia artefakteja. Tästä esimerkkinä on Jatulin tarhaa kuvaavat teokset. Taiteilija Matti Mikkolan jokaisessa teoksessa on taustalla tekijänsä voimallista pohdintaa aiheen syvimmästä olemuksesta – sydäntä, tietoa ja viisautta sisältävää pohdintaa.

Näyttelyn yhteydessä galleria kajasteen kellarigalleriassa on esillä myös valokuvadokumentaatio taiteilija Matti Mikkolan lukuisten matkojen eräästä kiinnostavimmasta kohteesta, Perusta ja Perun kulttuurista. Tätä aihetta taiteilija käsitteli maalauksissaan jo vuosina 1990.  Syksyllä 2012 Matti Mikkola on jälleen palannut aiheen muisteluun ja käsittelyyn valokuvin.  Näyttelyn yhteydessä on myös kaikille avoin Perun kulttuuria käsittelevä, FT Sami Lakomäen yleisöluento 5.12. klo 17. Sami Lakomäki toimii tutkijana Oulun yliopiston kulttuuriantropologian laitoksella.

Tervetuloa näyttelyyn!

Matti Mikkola CV

Galleria

 

 

 

 

 

 

 

Comments are closed.