TAMA

HELI HEIKKINEN

OHIKULKIJA
MAALAUKSIA 13.- 31.3.2019

AVAJAISET 13.3.  KLO 18-20. TERVETULOA!

 

Helsinkiläinen taidemaalari Heli Heikkinen valmistui Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1985. Sitä ennen hän opiskeli fysiikkaa ja matematiikkaa Helsingin yliopistossa. Hänen ensinäyttelynsä oli Galleria Strindbergillä, Helsingissä v.1986.

”Viimeisen kymmenen vuoden ajan minulla on ollut kunnia esiintyä Helsingissä Suomen vanhimmassa galleriassa,  Taidesalongissa.

Maalarinurani alkoi itsestäänselvästi abstraktina ekspressionistina. Vaikka ajan kuluessa aistihavainto ja ympäröivä moniuloitteinen todellisuus ovat muodostuneet yhä tärkeämmiksi, pääasiana on tulkita maailmaa oman kädenjälkeni kautta värin ja viivan avulla.

Maalarintyön rinnalla olen toiminut myös taideopettajana mm. Kuvataideakatemiassa ja Kriittisessä korkeakoulussa sekä vammaisten lasten ja nuorten parissa.”

’Ohikulkija’ -näyttelystä Heli Heikkinen kertoo: ”Useimpien maalausteni aiheet ovat kotikaduiltani Helsingin Mannerheimintien pohjoispäästä, Tullinpuomin tienoilta. Sateen kastelemat kadut ja lumisohjo ilmaantuivat maalauksiin 2017 joulun tienoilla kun aina vain satoi. Odotettiin muutosta: talvea, kevättä. Tullinpuomi eli Töölön tulli oli aikanaan portti Helsinkiin  ja tälläkin hetkellä aluetta halkovat isot, niemen kärkeen viettävät tiet.

Läpikulkupaikoista ja väliaikaistilanteista pyritään pois, johonkin varsinaiseen. Valovirta johdattaa kohti keskusta. Mutta meissä on myös oma valo. Syvyyksissä sykkii muistojen, mielikuvien ja toivon ihmeellinen virtapiiri.”

Näyttelyn tekemistä Heli Heikkinen luonnehtii prosessiksi, jossa pinnan alla virtaava sanoma kirkastuu monitahoiseksi kokonaisuudeksi. ”Parhaat aiheet tuntuvat tulevan eteen sattumoisin. Maalaustapahtuma itsessään on kaikkein merkityksellisin, sen aikana löytyy tapa kertoa.  Lopputulos on aina yllätys.”

”Ajattelen, että taide syntyy menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden vuoropuheluna. Kuvataide luo koko ajan uusia kieliä, joilla käsitellä muuttuvaa maailmaa. Se on kiehtovaa. Yhtälailla kiehtovaa on, että voimme ymmärtää satoja, jopa tuhansia vuosia vanhan maalauksen viestin tai ainakin jotakin siitä.”

Heli Heikkinen on ansioitunut taidemaalarina ja hän on esiintynyt laajasti sekä kotimaassa että muualla Euroopassa. Lisäksi hän on tehnyt pitkän uran taideopettajana sekä taiteen luottamustoimissa. Häntä on palkittu kuvataiteen saralla monin tavoin. Heli Heikkisen teoksia on lukuisten yksityiskokoelmien lisäksi mm. Suomen valtion ja lukuisten museoiden kokoelmissa.

Lue lisää taidemaalari Heli Heikkisen ansioista CV:stä

Teoskuvia:

Comments are closed.