Hetki_hetkeltä_II_nettiHiljaisuudenAaniVI_netti

RAIJA KORPPILA JA JUHA LAAKSO

Pieniä nähtävyyksiä

Grafiikkaa 28.1. – 15.2.2015

AVAJAISET 27.1.2015 KLO 17 -19

 

Taidegraafikot Raija Korppila ja Juha Laakso esittäytyvät teoksilla galleria kajasteessa, Oulu. He pohtivat teostensa olevan pieniä nähtävyyksiä paikoista, joihin ei ensimmäisenä kiinnitä huomiota maisemaa katsoessa. Näyttelyn grafiikanlehdet ovat otteita ”epäpaikoista”, joita Raija ja Juha tuovat tarkasteltavaksi lähietäisyydeltä. Pihamaalta. Kevätjäiltä. Pusikosta. Kävelyretkeltä. Puistosta.

Raija ja Juha työskentelevät Grafiikanpaja Aavassa, Suomen Raahen Lapaluodossa meren äärellä, tuulen keskellä, tovin matkan päässä meren kohinasta. Luonto on osa heitä. Sitä he tarkastelevat ja tekevät kuvia.

Raija ja Juha työskentelevät taidegrafiikan valotusmenetelmillä kuten ImagOn (fotogravyyri), sekä monotypia- ja reliefipainanta –tekniikoilla. ImagOn-menetelmän rakeinen ja pehmeä jälki muistuttaa akvatinta -tekniikkaa ja antaa mahdollisuuden uppoutua sävyjen maailmaan – hennon vaaleasta syvän tumman samettiseen pintaan.

ImagOn kattaa monia työvaiheita: filmin tulostus, painolaatan valmistus, valotus ja painokuvan vedostus käsityönä. Monotypia on suoraviivaisempi taidegrafiikan tekniikka. Painolaatalle maalataan tai telataan väriä. Sitä lisätään tai poistetaan. Painolaatta vedostetaan.

Raija Korppila

”Kasvimaailma on kiehtova, mystinen ja intiimi. Sitä tarkastellessa voi hiljentyä ja tuntea niiden universaalin ja kauneuden ja herkkyyden. Se muistuttaa minua luonnon haavoittuvuudesta.

Teokseni ovat kertomuksia hetkistä, joita sävyttää nostalginen tunnelma. Pohdin teoksissani ajan tuntua, muistojen kerroksellisuutta ja haurautta. Aloittaessani työskentelyn minulla on mielessäni lähtökohta, mutta työskentelyni ohjaa ajatuksiani ja tekemistäni eteenpäin.”

Juha Laakso

”Maisema ei ole pelkkä kuvaus olemassa olevasta näkymästä vaan se on meditatiivinen kokemus, jossa aika pysähtyy. Kokemus maisemasta taideteoksena on kuin ovi tai portti, jonka kynnyksellä katsoja seisoo astuakseen sisään teokseen, sen esittämään tilaan.

Kiitän Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Pohjanmaan rahastoa tuesta.”

Lue lisää taiteilijoista garfiikanpaja Aavan nettisivuilta

CV_Raija Korppila

CV_Juha Laakso

 

Teoskuvia:

Comments are closed.