MARJA HAAPAKANGAS, SANNAMARI PRITTINEN,

KIA TAEGEN

MAISEMA MINUSSA – MINDSCAPES, MAALAUKSIA 25.10. -12.11.2017

AVAJAISET MA 23.10. KLO 18-20. TERVETULOA!

 

Turussa asuvan ja työskentelevän  Marja Haapakankaan öljy- ja temperamaalaukset kuvittavat alitajunnan luomia kertomuksia ja maisemia. Teoksissa on symbolinen taso joka kertoo ihmisen suhteesta luontoon, itseensä sekä toiseen ihmiseen; luonnonmaisemat ja -ilmiöt ovatkin metaforia ihmisen tunteille ja mielenmaisemille. Ihmisen pienuus on usein rinnastettu kosmoksen äärettömyyteen.

Maalaukset ovat saaneet inspiraatiota vaelluksilta, matkoilta ja ympäristön havainnoinnin tuloksena syntyneistä videoteoksista. Maalauksissa kuljetaan läpi toisiinsa kietoutuvien mielentilojen ja paikkojen, kuten autiorantojen, luolien ja erämaiden. Teoksien tilat avautuvat toisinaan odottamattomistakin näkökulmista. Maisemat voivat olla vaikkapa halkaistuja näkymiä maan uumenista.

”Maalaan hakien orgaanisia pintoja maalauksiini. Raaputan, sivelen, tunnustelen maalauksen pintaa kuin se itsessään olisi kalliota, maata, hiekkaa, vettä tai mitä tahansa luonnonmateriaalia.
Symboliikka kätkeytyy maalauksen ”ihoa” ja väri-ilmaisua korostaviin kerrostumiin, joissa realistinen kuvaus ja abstraktio sulautuvat yhdeksi.

Maalaustapahtuma on minulle merkityksellisyyden tunnetta, se on paluuta itseeni ja luontoon. Se on myös kokeilevaa, haparoivaa ja erehtyvää, ei itsestään selvää yhteydentunnetta.  Kun maalaan, sijoitan itseni maalauksen tilaan. Kun ajattelen teoksen maailmaa, se ei ole rajattu kaksiulotteinen taideteos, vaan se jatkuu mielessäni ja kehossani. Maalaamisen ja maalauksen tila on ääretöntä, rajatonta ajattelua, syvyyssuunnassa jatkuvaa, ja ympärilleni kietoutuvaa. ”

Sannamari Prittinen elää ja heijastaa elämää merestä nousevalla Perämeren rannikolla. ”Vaikka olen introvertti luontoihminen, maisemakokemuksen kuvaamisessa olennaisin peilini on toinen ihminen. Useimmat teokseni kertovat maailmasta lasten kokemana. Teokseni kerroksellistuvat yleisönsä edessä. Mieleisin materiaalini on muste, ja sitä löytyykin lähes kaikista teoksistani aina paperista puuhun ja keramiikasta mdf-levyyn.”

Sannamari on myös yhteisötaiteilija ja tälläkin hetkellä hänellä on laaja yhteisötaiteenprojekti, joka ulottuu ulkomaille saakka. yhteisötaiteilijana hän sanoo:”Yhteisöllinen dialogi tallentuu teoksiin kirjoittaen, maalaten, piirtäen ja veistäen. Leikki vailla päämäärää on tärkein osa yhteistä ja yksityistä taidetyötä, jonka suurin tavoite on tallentaa yhteinen ”nyt”-hetki.”

Espossa asuva ja työskentelevä Kia Taegen kertoo teoksistaan Maisema Minussa – Mindscapes -näyttelyssä: ”Minua on pitkään kiinnostanut, miten ihminen havaitsee ympäristönsä. Mitkä elementit luovat tilallisen illuusion, mitkä struktuurit toistuvat ympäristössämme ja mitkä asiat jäävät usein huomaamatta. Maalaukseni tavoitteena onkin tuoda uusia näkökulmia tuttuihin aiheisiin ja saada katsojan näkemään ympäristönsä uusin silmin.

Viime aikoina olen tutkinut erityisesti luonnon abstrahoimisen mahdollisuuksia. Viimeisimmässä teossarjassani yhdistyvät valon ja värien syke sekä esiin putkahtavat eläin- ja ihmishahmot. Nämä luontoabstraktiot paljastavat luonnon luonnon takaa, yksityiskohdat, jotka näyttäytyvät katsojalle vasta toisella silmäyksellä.

CV MarjaHaapakangas

CV Sannamari Prittinen

CV KIA TAEGEN

MAISEMA MINUSSA – MINDSCAPES teoskuvia: 

:

Comments are closed.