KUVAKUTSU

 

Jukka-Pekka Metsävainio

 BELLA NOTTE

Astronomisia luontokuvia

Valokuvia 9. – 26.4.2015

TAITEILIJATAPAAMINEN ke 22.4. klo 16-20. Lyhyt luento astronomisesta luontokuvauksesta klo 18.  TERVETULOA!

 

”Vasta pimeässä voin nähdä kaiken.”

J-P Metsävainion valokuvat paljastavat kätkeytyneitä maailmoja meitä ympäröivästä maailmankaikkeudesta. Paljastettu salaisuus kohisee kesytöntä visuaalista energiaa. Sama kosminen energia toimii myös hänen taiteellisen ilmaisunsa välineenä. Katsojalle avautuu yhä uusia näkymiä ympäröivään todellisuuteen, kun taiteilija raottaa salaisuuksien verhoa ympärillämme.

Astronominen luontokuvaus

”Vaikka työni on hyvin teknistä, se on kuitenkin taiteellinen ilmaisukeino ja luontokuvausta. Intohimoni on paljastaa yötaivaan salattua kauneutta. Kuvissani on visuaalisen ulottuvuuden lisäksi myös fysikaalinen ja metafyysinen taso. Tämä kerroksellisuus on aina kiehtonut minua, se tuo kuviin jännitteitä yli normaalin kuvallisen kerronnan. Vaikka kuvani ovat henkilökohtainen ilmaisukeino, ne täyttävät myös tieteellisen kuvaamisen kriteerit.

Kuvaaminen: Tähtikuvaus on sekoitus tiedettä taidetta ja tekniikkaa, sekä yksi vaativimpia valokuvauksen muotoja. Yötaivaan himmeiden ja kaukaisten kohteiden kuvaaminen vaatii usein monien kymmenien tuntien valotuksia. Lopullinen kuva yhdistetään useista puolen tunnin osavalotuksista. Saatan ottaa uusia valotuksia samoille kohteille useina eri päivinä, viikkoina ja vuosina.

Tekniikka: Kaikki kuvaaminen tapahtuu liikkuvalta alustalta, koska Maapallo pyörii. Tämän kompensoimiseen tarvitaan vastakkaiseen suuntaan pyörivä seurantajalusta.

Fokusointi, lämpölaajeneminen, mekaaniset epätarkkuudet, jne…, vaativat kaikki virheiden kompensointia mekaanisesti toteutettuna, toleranssit ovat millin tuhannesosia. Kamera on eritysvalmisteinen ja jäähdytetty n. -70 asteeseen. Olen itse myös rakentanut monia käyttämistäni oheislaitteista.

Värit: Yötaivaan kohteet ovat pääsääntöisesti liian himmeitä paljastaakseen ihmissilmälle värejä. Niiden esilletuomiseen vaaditaan pitkiä valotuksia. Värikuvaan tarvittavat värikanavat, punainen, vihreä ja sininen, valotetaan kukin yksittäin filtterien avulla. Kaikki värit kuvissani on valotettu taivaalta, kuvia ei ole siis millän tavoin väritetty.”

Pelikaanisumu joutsenen tahdistossa n. 7500 valovuoden etäisyydelläPelikaanisumu Joutsenen tähdistössä n. 7500 valovuoden etäisyydellä.

Oululainen J-P Metsävainio on saavuttanut laajasti tunnettuutta ja arvostusta. Hän on myös useasti palkittu tähtikuvaaja, jonka valokuvia on ollut esillä lukuisissa koti- ja ulkomaisissa julkaisuissa. Mm. NASA on valinnut hänen otoksiaan päivän pääkuvaksi useita kertoja. Keskimäärin vuoden työnä valmistuu tusina uutta kuvaa. Metsävainion yksityinen observatorio sijaitsee Oulun ydinkeskustassa.

Esimerkkejä julkaisuista, palkinnoista ja teoksista julkisissa kokoelmissa:

 

 • Kolmas sija Greenwitchin Kuninkaallisen Observatorion järjestämässä Astronomy Photographer of the Year 2014 kilpailussa Syyskuussa 2014. Mukana 2500 valokuvaa 51 maasta
 • Kahdeksan NASAn julkaisemaa APOD kuvaa, Astronomy Picture of the Day, 2008-2014
 • Ursan jakama Stella Arcti palkinto 2009
 • Useita voittoja tähtikuvakilpailuissa 2008-2014, kuten Cloudy Nights ja Northern Galactic foorumien kansainväliset kilpailut
 • Yksi kahdestakymmenestä vuoden 2012 parhaasta astronomisesta kuvasta. (NASA:n astronomi Phil Plaitin laatima lista. Kaikki muut listalla olivat NASAN luotainten tai suurten tutkimusteleskooppien kuvia.)
 • Yksi BuzzFeed:in valitsemista vuoden 2013 parhaista tieteellisistä valokuvista
 • Sata tekoa Oulusta numero 57 vuonna 2014.

 

Viimeaikaisia yksittäisiä näyttelyitä ja isoja julkisia teoksia:
 • Multimediateos ja näyttely NEAIC 2012 ja 2014, New York ,USA
 • Valokuvanäyttely Oulun taidemuseossa keväällä 2012
 • Kaksi Multimediateosta Ars Electronica Center, Itävalta, Linz 2013
 • Moving the still valokuvanäyttely, Wynwood, Miami, USA 2012
 • Valokuvanäyttely AIC 2013, Santa Clara, Kalifornia, USA
 
Yhteystiedot:

J-P Metsavainio

Tähtikuvaaja J-P Metsävainio, Astro Anarchy Observatory
Kirkkokatu 8 A 7, 90100 Oulu
e-mail: jp.metsavainio@gmail.com
Puh. 040 826 7863
Kuvaportfolio: www.astroanarchy.zenfolio.com

 

Teoskuvia:

Comments are closed.