saippuakuplia_rauhalan_patiolla_89X116_leena_nousiainen

LEENA NOUSIAINEN

SAIPPUAKUPLIA RAUHALAN PATIOLLA

MAALAUKSIA 20.2. – 10.3.2019

 

Teokseni ovat luultavasti ensisilmäyksellä abstrakteja. Itselleni ne ovat muistoja paikoista ja hetkistä, näkymistä Oulun kaupungin maisemassa ; kohtaamisista torilla, aittarannassa, tai Ainolassa, ydinkeskustan kadunkulmissa tai Oulujoen rannalla. Kesäilta Kuuskassa, Lumiveistokset Rotuaarilla. Toripolliisi tumput suorina, Kauppahallin tuoksut, lokit ja pulut. Paikat ja tapahtumat, joista osa on yhä olemassa, osa jo kadonnut. Kuten muistot.

Siitä on jo kaksikymmentä vuotta, kun lähdin Oulusta, ensin Helsinkiin, ja sitten Ranskaan, Orléansiin. Näinä vuosina Oulu on muuttunut kovasti, ja olen itsekin. Muistoni Oulusta ovat hioutuneet mielikuviksi, pikemminkin tunnelmiksi, joista kaikki epäolennainen on pudonnut pois. Jäljelle on jäänyt jälki, ääni tai tuoksu; tunne. Ja valo – sillä mielikuvissani Oulussa on aina joko kaunis, loputtoman korkea kesäillan taivas, tai tähtikirkas, sinimusta pakkasyö. Valkea kaupunki, mutta myös kirkkaan sininen, vihreä, metallinenhohtoinen, harmaa ja vaaleankeltainen.

Herään aamuisin aikaisin, ja parin kahvin jälkeen lähden työhuoneelle. Käytän pääasiassa akryylimaaleja. Maalaan sekä sormin että pesusienillä, sellaisilla joita käytetään siivoukseen. Harvemmin siveltimillä. Lisäksi käytän joskus spraymaaleja, piirustushiiltä ja rasvaliituja. Maalaamiseni on melko fyysistä. Työhuoneen lattialla on paksu, vanha itämainen matto, ja sen päällä vielä suuri lakana: maalaan mieluiten lattialla. Polvisuojat polvissa konttaan suuren osan päivästä keskeneräisen teoksen ympärillä, kääntelen sitä, ennen kuin päätän, kuinka etenen.

Katossa loistaa luonnonvalovalaisin. Tekeillä on useimmiten kaksi tai kolme maalausta yhtä aikaa, joita kutakin maalaan vuorotellen. Kun yksi teos tarvitsee tauon kuivuakseen, nostan sen sivuun ja otan toisen lattialle. Välillä nostan maalauksen työhuoneen lasitetulle verannalle, ja otan siitä kuvia, tai vain katselen sitä maalaustelineellä. Teos voi joskus valmistua muutamassa päivässâ, tai se voi ottaa viikkoja, jopa kuukausia. Signeerauksen teen mahdollisimman huomaamattomaksi, useimmiten hiilellä. Sen sijaan teoksen taakse kirjoitan koko nimeni ja vuosiluvun. Kun teos on valmis, viimeistelen sen mattavernissalla.”

https://www.leenanousiainenart.com/oulu

https://www.leenanousiainenart.com/art

CV LEENA NOUSIAINEN

 

 Teoskuvia: 

 

Comments are closed.