’OULU OMASA PERRII’

LIISA ANDSTRÖM, IRIS MANKILA, PIRJO TERVO

Kolmen harrastajan Pop Up -näyttely Galleria kajasteessa Uudellakadulla 3. – 22.7.2018

AVAJAISET 3.7. KLO 18

 

Oulun Yhteislyseon viidenneltä luokalta vuonna 1963 alkoi kolmen tytön ystävyys, joka on pitänyt kaikki nämä vuodet. Turkistaitelija Liisa Andström, valokuvaaja Iris Mankila ja tekstiilitaiteilija, kuvanveistäjä Pirjo Tervo päätyivät eri tahoille ja eri aloille. Tänä kesänä, 55 vuotta ensitapaamisen jälkeen, luovuus on irti yhtä villinä kuin 1960-luvun nuoruusvuosina.

Iriksen valokuvat, Pirjon räsymatot ja kipsiveistokset sekä Liisan turkisliivit ilahduttavat Galleria kajasteessa. Riemukkaat luokkatreffit jatkuvat kolme viikkoa. Näyttelyyn on luvassa yllätysohjelmaa.

Iris: Elämänpuu. Ehkä jotakin muuta kalliotaiteesta, niiden äärellä olevasta luonnosta, maisemista. Ehkä jokin henkilökuva. Ehkä jokin maisemakuva Aasian temppeli-, luostari- ja luontomatkoiltani.

Pirjo: Rautaisessa ammatissa koneensuunnittelijana mieltä virkisti ajatus tekstiilitaiteesta: pehmeää ja vähän melua.  Erikoisesti pidän saumurista ja kangaspuista. Ne ovat teknisesti ihania.

Työelämän jälkeenkin halu oppia uutta säilyi ja jostain tupsahti mieleeni tehdä jotain, mitä en ollut koskaan tehnyt. Menin kuvanveistoon. Ei voi tietää osaako, jos ei ole koskaan yrittänyt! Vielä on paljon opittavaa, mutta yhä uuden oppiminen on kivaa.

Liisa: Lapsena ompelin nukenvaatteita ja teinivuosina minishortseja vanhoista nahkatakeista. 1960-luvun nuorisomuoti Mary Qvant ja Twiggy, räiskyvät värit ja hippimuoti, minihameet ja isot korvikset, kaulakoruröykkiöt. Vaatteitteni ompelu jäi, kun aloin suunnitella minkkiturkkimallistoja.

Vuoden 2010 paikkeilla opin käyttämään turkisompelukonetta. Mahdollisuudet moninkertaistuvat ja aivan uusi maailma aukeni. Pystyin toteuttamaan suunnitelmiani ja saatoin kokeilla hurjimpiakin yhdistelmiä ja työtapoja.

Aloin ommella liivejä ateljeen töistä ylijääneistä turkiksista, käytetyistä farkuista, tilkkukankaista ja silkeistä. Välillä epäonnistuin, välillä riemastuin. Työvuodet päättyvät joskus, mutta luovuus jatkuu. Vain taivas on rajana, mitä kaikkea vielä keksinkään!

’Oulu omasa perrii’ on tuttu lausahdus jo kouluajoilta maailmalla uransa tehneille näyttelyn pitäjille. Teostensa lisäksi he itse ovat persoonia: energisoivia, virkistäviä ja inspiroivia ”taideteoksia” kohdattaviksi omatoiminäyttelyssään.

Näyttelyn avajaiset 3.7.2018 kello 18.00. Lämpimästi tervetuloa!

SähköpostiKutsu

Comments are closed.