Pekka Parviainen codex_naturaeI

PEKKA PARVIAINEN

Verso

Maalauksia ja piirroksia 28.11.–16.12.2018

 

Pekka Parviainen (s.1981) on helsinkiläinen kuvataiteilija, jonka tuotannossa keskeiset teemat ovat luonto itsessään ja ihmisen luontosuhde. Monissa teoksissa luontoaiheet ovat lähtökohtana, mutta aiheen käsittely on hyvin vapaata ja teos vaikuttaa lähes abstraktilta. Parviainen työskentelee pääasiassa taidemaalarina, mutta grafiikalla ja piirtämisellä on kautta linjan ollut tärkeä asema hänen tuotannossaan. Grafiikan tekeminen on vaikuttanut suuresti myös maalauksiin ja välillä erilaiset tekniikat lähes sulautuvat toisiinsa.

Parviaisen viimeaikaisissa teoksissa ekologian käsitys luonnosta monimutkaisena vuorovaikutusten verkostona, jossa eri lajit vaikuttavat toistensa menestymismahdollisuuksiin on ollut suuressa roolissa. Elämä, ja varsinkin elämä luonnollisessa ekosysteemissä, rakentuu yksilöiden kilpailun sijasta yhteisön varaan. Eliöt muodostavat kudelman kaltaisen kokonaisuuden josta yksittäisiä solmuja voi purkaa vain tietyn määrän ennen kuin kokonaisuus rikkoontuu.

Verso-näyttelyssä on esillä sarja lyijykynäpiirroksia ja temperamaalauksia kahden viime vuoden ajalta. Näyttelyn nimi Verso viittaa kasvun ihmeeseen, jatkuvaan luonnossa tapahtuvaan kehitykseen ja uudistumiseen. Yksittäinen siemen voi odottaa kasvulle sopivaa hetkeä maaperässä vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja. Luonnolla on ajallisen kestävyyden tuoma kärsivällisyys puolellaan. On lohdullista ajatella, että vaikka kohtelisimme kaltoin luontoa ja planeettaamme, luonnossa tapahtuvaa kasvua emme kykene pysäyttämään.

CV Pekka Parviainen

Teoskuvia:

Comments are closed.