Sininen_PKIRSI-MARIA PERKKIÖ
Kehrääjätär

4.- 25.10. 2015

 

Kirsi-Maria Perkkiö (1968) on oululainen kuvataiteilija. Kehrääjätär -näyttelyään hän esittelee näin: ”Kehrääjätär -näyttelyssä jatkuu osittain edellisen Willisilkkiä -näyttelyni henki – innoittajana ovat edelleen kiinnostukseni mm. klassiseen musiikkiin ja Italian renessanssiin.

Kehrääjätär-teema sinänsä on moniselitteisyydessään itselleni kiehtova: se sisältää mm. lupauksen kehrätä tarinaa elämän langasta, purkaa ja juoksuttaa eteenpäin – kehrätä iloa ja kiitollisuutta, välillä murhettakin. Tämän näyttelyn maalauksiin on lisäksi vaikuttanut voimallisesti antiikin mytologiat, etenkin kreikkalainen mytologia.

’Kehräämis’- ajatuksesta syntyi myös ’Kertomus’ -maalaus, jota maalatessa palautuivat mieleeni Homeroksen tarut ja etenkin Odysseus: kymmenvuotinen Troijan sota ja 10 vuotta kestänyt sodasta paluu vastoinkäymisineen. Reissullaan Odysseus joutuu kohtaamaan monia vaaroja ja yllätyksiä. Tarussa hän kohtaa mm. outoja kansoja, joutuu seireenien laulun lumoihin ja houkutuksia välttääkseen hän vahauttaa miehistönsä korvat ja sidotuttaa itsensä paaluun.

Odysseuksen tarussa näen symbolisesti ihmisenä olemisen matkan, jossa vastaan tulee erilaisia uhkia, haasteita, houkutuksia ja suuria kysymyksiä. Nämä vaativat voimiamme ja voivat myös haurastuttaa ”purttamme”. Aina me ihmiset olemme joutuneet kohtaamaan isoja muutoksia, jotka vievät vääjäämättä yksilöitä ja ihmiskuntaa kohden uutta tuntematonta.”

Kirsi-Maria Perkkiö ja kansainvälisesti tunnettu urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi tekevät tiivistä yhteistyötä – katso täältä Youtubesta eräs esimerkki yhteistyöstä.  “Kiviniemi on paitsi kansainvälisesti tunnetuin ja tunnustetuin suomalainen urkutaiteilija, myös laajemmalla tasolla kansainvälisten musiikkitaiteilijoidemme ehdotonta kärkijoukkoa” (Wikipedia).

Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin listaa Kirsi-Maria Perkkiön yhdeksi kiinnostavimmista oululaisista nykytaiteilijoista (Forum24-kaupunkilehden haastattelu 2015).

Huhtikuun 2015 Scan Magazine – aikakausilehdessä on artikkeli Kirsi-Maria Perkkiöstä ja hänen taiteestaan.

Scan Magazin-artiukkeli 4_2015

Comments are closed.