PIRITA LAUTALA

Varjon aVain

 

Maalauksia 27.8. – 14.9.2014

 

 

 

 

 

“Maalaukseni käsittelevät etenkin muistia ja aikaa sekä ajan mahdollista vaikutusta muistamisen tapaan ja muistista nouseviin kuviin. Minua kiinnostavat myös menneen jäljet yksilössä. Tarinallisissa, usein myös tarkoituksellisen monitulkintaisissa maalauksissa yhdistyy oma henkilökohtainen kokeminen ja yleisempi, kollektiivinen taso. Vaikka teemat ja aiheet usein juontuvat omasta elämästäni lapsuudesta lähtien, pyrin työstämään ne yleismaailmallisiksi tulkinnoiksi ihmisenä olemisesta. Maalausteni koko on tarkoin harkittu. Ne toimivat inhimillisen kokoisina ikkunoina katsojalle.

Pelkistetyissä maalauksissani en pyri tietoisesti kuvaamaan niinkään tilaa, vaan minua kiinnostaa erityisesti pinta: pinnan struktuurilla ja sen vaihtelulla on suuri rooli teoksissani. Maalauksissa näkyy myös mieltymykseni orgaanisiin muotoihin, mutta niiden rinnalle on tullut yhä enenevässä määrin minimalistisia arkkitehtonisia elementtejä, viittauksia rakennettuun ympäristöön.

Varjon aVain –näyttelyn maalaukset jatkavat samoja teemoja ja tarinoita, joita olen maalauksissani käsitellyt muutaman vuoden ajan: Onko korppi ainoastaan pahan ilmentymä? Mikä kaikki meitä pelottaa, ja voiko pelko muuttua eteenpäin työntäväksi voimaksi? Mitä jälkiä ja millaisia kuvia menneisyys jättää ihmisen mieleen? Kenties vastauksia löytyy varjosta…”

Kuvataiteilija , artenomi Pirita Lautalan (s.1974) työskentelyssä näkyy hänen käsityöläistaustansa. Taiteilijan monipuolisuus tulee esille materiaalivalinnoissa. Hänen tuotantoonsa kuuluvat sekatekniikkatyöt, veistokset ja maalaukset. Hän tekee myös yhteistyötä Yöryhmä / Nightshift -ryhmässä. Pirita Lautala asuu ja työskentelee Mikkelissä. Hän on viime vuosina osallistunut niin koti- kuin ulkomaisiin jyrytettyihin ja kuratoituihin ryhmänäyttelyihin sekä pitänyt yksityisnäyttelyitä Suomessa.

Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus/Etelä-Savon taidetoimikunta.

Pirita Lautala_CV

 

Galleria

Comments are closed.