kuva_full_resolution

 

MARTTA TERVONEN ja MARCOS KATZ

BEING

VALOKUVIA 19.10.- 6.11.2016

Avajaisia vietetään keskiviikkona 19.10 klo 18:00 alkaen. Tervetuloa!

 

”Being. Olo, olemus, olemassaolo. Olemisen sietämätön keveys ja paino, sen kestämätön riemu ja tuska. Millaisia ovat olemisen erilaiset sävyt ja miltä ne näyttävät objektiivin läpi tarkasteltuna? Miltä näyttää ”being” Burmassa, Argentiinassa ja Afrikassa? Voiko kameran linssin lävitse koskettaa hetken jotain olemisen kaunista essenssiä ja pysäyttää tuon jaetun kosketuksen tarinaksi kehyksiin?

Ihmisen olemassaolon ydin, sielu on erään legendan mukaan 21 gramman painoinen. Tämä näyttely tarjoaa sinulle 21 gramman painoista, sietämättömän keveää ja painavaa, olemassaoloa eri ympäristöissä elävien ihmisten kanssa jaetuista kohtaamisista.

Kameran ja ihmisen lyhyt kohtaaminen on kiehtova. Tuossa hetkessä kaksi sielua kohtaavat, toinen kameran taakse piiloutuen, toinen omaan olemiseensa. Silmä, kamera ja sormi yrittävät hetkessä vangita sielun ikuiseksi. Martan ja Marcosin kamerat nauttivat kaikkein eniten sielujen sieppauksista, luonnollisen olemuksen näkemisestä, niin hienovaraisesti kuin mahdollista.

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan viettämään yhteistä hetkeä valokuvien ja tarinoiden taian parissa!

Lämmöllä,
Martta ja Marcos”

Martta Tervonen on oululainen ihminen, joka rakastui valokuvaamiseen reppureissaillessaan Aasiassa – havaitessaan sen kohtaamisten pysähtyneisyyden ja läsnäolon, jonka linssin lävitse voi tavoittaa. Hänelle valokuvaaminen on vuoropuhelua ja hetken jakamista kohteen ja kuvaajan välillä. Kuvatessaan hän haluaa painaa kameran liipaisinta juuri sillä hetkellä, kun ihminen hetkeksi pudottaa suojuksensa ja paljastaa itsestään jotain aitoa, inhimillistä. Tässä näyttelyssä Martan kuvat on otettu Burman seikkailulta vuonna 2013.

Marcos Katz on oululaistunut ihminen, joka tasaisesti harrastaa ja rakastaa valokuvausta. Hajamielisyydestään huolimatta hän ei koskaan unohda ottaa kameraa mukaansa, lähti hän sitten ostamaan karjalanpiirakoita kauppatorille tai käymään Kiinassa. Kiehtovimmat kuvauskohteet ovat hänelle Ihmiset omassa ympäristössään, aidoimmillaan omissa oloissa. Toisen sielun aistiminen ja joillain lailla vangitseminen valokuvaan on hänelle suurin nautinto tässä harrastuksessa. Hän uskoo, että aito tilannekuvaus vaatii uteliasta silmää, ripausta onnea ja näkymättömyyttä. Kuvatessaan hän on joskus onnekas, mutta lukemattomista yrityksistä huolimatta hän ei ole vielä onnistunut tulla näkymättömäksi. Marcoksen kuvat tässä näyttelyssä on otettu Aasiassa, Lähi-Idässä ja Etelä-Amerikassa.

Taiteilijoiden haastattelut YouTubessa: Marcos Katzin  ja Martta Tervosen yhteishaastattelu.

Martta Tervonen kertoo videolla teoksestaan Rakkaus. Marcos Katz kertoo videolla teoksestaan Baringo – järven prinsessa.

Comments are closed.