Klovnin suru 2016 , mitat 100 x 100, akryyli ja hiili.

Klovnin suru, 2016. Akryyli ja hiili,100 x 100 cm.

ULLA KIISKINEN
tästä elämästä

27.1. – 14.2. 2016

 

Oululaiselle kuvataideopettaja ja kuvataiteilija Ulla Kiiskiselle (s. Kemissä) on taiteen tekemisestä ja maalaamisesta tullut jokapäiväisen elämän voimakenttä ja tapa elää. Päätoiminen kuvataiteilijuus mahdollistui opetustyön päätyttyä. Myös työhuone Hiukkavaarassa on tuonut työskentelyyn oleellisesti paremmat olosuhteet vaikkakin hänen maalauksiaan on osallistunut näyttelyihinkin jo monen vuosikymmenen ajan.

”tästä elämästä” –näyttelystään Ulla Kiiskinen kertoo: ”Näyttelyn maalausten teeman ja aiheiden taustalla on kysymys: mitä on tapahtumassa omassa elämässäni ja elinympäristössäni?

Maailmamme on muutosten myllerryksessä, ja kaikkia koskettavat suuret globaalit huolenaiheet ajatteluttavat ja vaikuttavat yleiseen ilmapiiriimme. Siveltimeen tarttuminen on yksi keino tutkia omiin aikaisempiin kokemuksiin perustuvia tuntemuksia – ja näin esim. öinen myrsky Perämerellä alkaa heijastaa todellisuutta jossain muualla, vaikkapa Välimerellä. Näyttelyn maalaus ’Klovnin suru’ taas kuvaa nykyihmisen neuvottomuutta ja ristiriitaisuutta. Näyttelyn maalaukset ovat tuokiokuvia, läsnäoloa ja ajatuksia elämän muutoksista, jatkuvuudesta ja sen rajallisuudesta.

Maalauksissani on aistittavissa on pyrkimykseni rennompaan ja vapaampaan ilmaisuun. Muotomaailma on edelleen esittävän ja abstraktin väliltä, muodot enimmäkseen figuratiivislähtöisiä. Maalauksissa hiilellä piirretyt kerrokset vuorottelevat akryylivärein maalattujen kerrosten kanssa. Lopputuloksissa viivapiirrokset ja itsenäiset väripinnat risteilevät lomittain synnyttäen vastakohtaisia muotoja, tiloja, liikettä, rytmiä sekä valo- ja varjoesiintymiä. Väreistä punainen on tällä hetkellä merkityksellisin.”

Oman elämän kokemusten lisäksi Ulla Kiiskinen löytää inspiraatiota maalauksiinsa kirjallisuuden ja taiteen loputtomista lähteistä. ”Suurin vaikuttaja maalaustapaani lienee hollantilaisamerikkalainen Willem de Kooning (k.1997 ), joka oli abstraktin ekspressionismin näkyviä voimahahmoja. Hänen rajut ja häikäilemättömät maalauksensa naisfiguureineen ovat rentoudessaan, liikkuvuudessaan ja suurieleisyydessään vaikuttavia. Toinen ekspressionisti, tanskalainen Per Kirkeby, edustaa huomattavasti lyyrisempää tapaa maalata, ja myös hänen teoksensa ovat aika ajoin avanneet silmiäni. De Kooningin toteamus: ”The figure is nothing unless you twist it around like a strange miracle” kertoo oleellisen hänen tavastaan työskennellä, ja aika ajoin se sopinee kuvaamaan myös omaa maalaustapaani.”

CV Ulla Kiiskinen 2016

Teoskuvia:

Comments are closed.