OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CHRISTELLE MAS

”ARCTIC”

Valokuvataidetta 30.11. –  18.12.2016

Avajaiset 29.11. klo 18-20. Tervetuloa!

Christelle Mas (s. 1984) on ranskalaissyntyinen, Oulussa asuva kuvataiteilija, joka valokuvaa sisäistä maailmankaikkeutta. Christelle Mas valokuvaa lavastamiaan kohtauksia usein mikrotasolta – luonnolliset kuvauskohteet saavat lopullisissa valokuvissa tuntemattomasta maailmasta peräisin olevan science fiction -luonteensa. Christelle Mas on alusta lähtien hyödyntänyt tiedettä valokuvissaan, installaatioissaan ja piirroksissaan, muun muassa kemiallisia reaktioita, veden pintajännitystä ja röntgenkuvia. Christelle Masin taide on  valokuvia, piirroksia ja installaatioita.

”Arctic” valokuvasarja (2015-2016) käsittelee fiktiivisiä, mystiikkaa uhkuvia jäisiä maisemia, joissa ei ole ihmisiä. Suomen pohjoiset lumimaisemat revontulineen, ja erikoiset valot talvella (taivaan ja lumista heijastuva valo), erityisesti ”sininen hetki”, ovat valokuvien inspiraation taustana. Erityisesti Lapin maisemat innostavat minua kuvaamaan.

Valokuvat on lavastettu studiossa. ”Arctic” -valokuvasarjassa  olen muun muassa käyttänyt hyväkseni veden pintajännitystä, nesteiden kemiallisia reaktioita ja kasvattanut kiderakenteita. Valokuvaan teleobjektiivilla pimeässä uv-valon avulla näitä mikroilmiötä. Valokuvia ei ole käsitelty tietokoneella. Maisemat ovat aukeita, avaruusmaisia, tavallaan tyhjiä, vedenalaisia ja mystisiä. Unenomaiset valokuvat leikittelevät perspektiiveillä ja etäisyydellä, missä macro/micro maailma syntyy kuten todellisuudessa jäisissä maisemissa, joissa mittasuhteet muuttuvat helposti. Katsoja alkaa nähdä valokuvissani alitajunnasta nousevia hahmoja ja elementtejä.

Haluan näyttää suomalaistuneena ranskalaisena taiteilijana, mitä tarkoitaa ja edustaa pohjoimaiset/arktiset maisemat kollektiivisessa alitajunassa. Eli ei ole tarkoitus näyttää dokumenttimaisia valokuvia Suomen maisemista, vaan luoda uusia sisäisiä, pohjoisia näkymiä, joissa aktivoidaan mielikuvitusta. Arktinen alue on yleensä ihmisille enemmän fiktiivinen kuin todellinen. Mielikuvat, jotka liittyvät siihen ovat tosi vahvoja. Kumpi on ”oikea” todellisuus: Se mitä ihmiset kuvittelevat ja mihin he uskovat, vaiko se todellisuus, jota ihmiset eivät ole nähneet ja kokeneet? Käsittelen teoksissani rajatilaa: fiktion ja todellisuuden välisiä hetkiä, jolloin todellisuus vääristyy.”

Mas on valmistunut taiteen maisteriksi Sorbonnen yliopistosta Pariisista, missä hän on suorittanut myös alemman korkeakoulututkinnon taiteen filosofiasta. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- sekä yhteisnäyttelyissä sekä Suomessa että ulkomailla. Hänellä on teoksia Oulun taidemuseon ja Kemin taidemuseon kokoelmissa.

http://www.christelle-mas.fr/

Näyttelyä ovat  tukeneet Oulun Saskiat ry ja Taiteen edistämiskeskus Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun toimipiste.

 

CV Artist_Christelle Mas

 

Teoskuvia:

Comments are closed.