Passage Card Curt Richter

 

CURT RICHTER

PASSAGE – WRITERS PORTRAITS

Photographs

24.10. – 18.11.2018

(HUOM. näyttelyaikaa jatkettu yhdellä viikolla!)

 

TAITEILIJATAPAAMINEN: Galleriakeskiviikkona 7.11.2018 Curt Richter on gallerialla klo 18 – 20. Häntä tulee haastattelemaan kirjailija ja toimittaja Roman Schatz, jonka muotokuva on mukana Richterin näyttelyssä.

 

Valokuvaaja Curt Richterin näyttelyssä ’PASSAGE’ on esillä nimekkäiden, palkittujen kirjailijoiden muotokuvia, joita hän on ottanut viimeisten 25 vuoden aikana. Mukana on sekä suomalaisia että yhdysvaltalaisia kirjailijoita.

Hänen työnsä ovat herkkiä tutkielmia, jotka paljastavat kuvatun henkilön sisimpiä tuntoja – Richterillä on maaginen kyky saada mallinsa rentoutumaan ja vapautumaan kameran edessä. Lista hänen kuvaamistaan kirjailijoista on mittava: siellä ovat mm. Donna Tartt, William Styron, Richard Ford, Margaret Atwood, MIchael Cummingham, Junot Díaz ja Gore Vidal.

Suomalaisten kirjailijoiden kanssa yhteistyö lähti liikkeelle Richterin tavattua Juha Itkosen – näin syntyi “Still And All / Kaikki Paikalla”, jossa ovat mukana mm. Elina Hirvonen, Tuomas Kyrö, Aulikki Oksanen, Riikka Pulkkinen ja Roman Schatz. Osa näistä näyttelyssä olevista suomalaisten kirjailijoiden kuvista on ensimmäistä kertaa esillä Suomessa.

RIchter on syntynyt ja kasvanut New Yorkissa. Hän aloitti valokuvaamisen jo 12-vuotiaana. Hän on opiskellut valokuvausta opettaijnaan John Cohen, Jed Devine and Jan Groover (SUNY Purchase College) sekä Robert Fichter ja Jimmy Roche (Florida State University). Suomeen hän saapui vuonna 1997 Fulbright Senior Scholar -stipendillä, ja asuu nyt Helsingissä.

Aluksi hän työskenteli large view format -kameralla, mutta siirtyi viisi vuotta sitten käyttämään digitaalista kameraa. Kuvansa hän vedostaa platina-palladium-menetelmällä.

Taiteilijana Richter sanoo olevansa tarinankertoja kuten ovat kirjailijatkin – tekstin sijaan hänen välineensä on valokuva:
”Looking at an image can take a second but to study one may take hours, a lifetime. Reading a book takes time, you start with the first word on the first page and continue until the last. A great novel or a painter’s masterpiece can hold its audience’s thoughts and imagination forever. As a photographer I’m always looking for images in everything, trying to find form, balance and content. An optical harmony. I cherish my solitude, I like my own company. Visual artists don’t seem to need each other in the same way writers do. Maybe it’s because of differences in the mediums, maybe we’re not as capable of exposing our vulnerabilities. We present our work when it’s finished, as an immutable object.”

Richter on pitänyt lukuisia näyttelyitä mm. Suomessa, Yhdysvalloissa ja Englannissa. Hän on saavuttanut useita palkintoja mm. NY State Council of the Arts Grant, Guggenheim Fellowship, UK National Portrait Gallery Award, the National Endowment of the Arts and National Endowment of the Humanities. Hänen töitään on kokoelmissa eri puolilla maailmaa mm. Bibliothèque Nationale de France, Pariisi; MoMA, New York; National Portrait Gallery, Washington DC; Royal Photographic Society, Bristol, ja Victoria and Albert Museum, Lontoo.

Tällä hetkellä Richter työskentelee  ilmastonmuutokseen liittyvän projektin kanssa, jota hän menee viimeistelemään Whakatāne Museum and Arts:n residenssiin Uuteen Seelantiin keväällä 2019.

 

Lisätietoja:
Curt Richter webpage

Curt Richter CV

Curt Richter Artist Statement: The Storytellers Soul

 

Teoskuvia :

Comments are closed.