Yksityiskohta installaatiosta Pimeyden väistyessä

HELENA KAIKKONEN

PÄIVIÄ JA ÖITÄ

Tekstiilitaidetta

6. – 24.5. 2015

AVAJAISET 5.5. KLO 18-20. TERVETULOA!

 
matkaan ajassa
kuljen jonnekin salaiseen
jo unohtuneeseen
jossa kerran kuljin
vietin päiviä ja öitä
 
polut, painaumat sammalessa
kivet joihin jalka hypähti
avaruus, tuuli, puut, oksat, rannat
muistan niitä päiviä ja öitä

 

”Rantaan lyövät aallot vievät maan rantapuiden juurien ympäriltä jättäen ne paljaaksi. Samalla ne tuovat rannoille uusia kiviä entisten seuraksi. Metsät kasvavat, niitä hakataan, maisema muuttuu. Metsässä kulkeneet polut kasvavat umpeen, mutta uusia polkuja syntyy. Elämä muuttuu, uudet sukupolvet jatkavat elämää päivien ja öiden rytmissä meidänkin sukupolvemme jälkeen.

Tuon teoksiini tunnelmia tietystä paikasta, tapahtumasta tai kokemuksesta. Näihin tunnelmiin sekoittuvat alitajuntaani kätkeytyneet muistikuvat ja unet.

Päiviä ja öitä näyttelyni teoksiin on vaikuttanut vahvasti Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan lapsuuteni kotikylän elämä, lapsuudestani tutut ihmiset ja maisemat. Erityisesti jo 1970- luvulta saakka tyhjillään ollut pieni torppa ja sen asukkaat, sisarukset Liisu ja Yrjö, olivat poikkeuksellisen rakkaita kylän lapsille usean sukupolven ajan.

Kun vierailin torpassa pari vuotta sitten lapsuuteni jälkeen, torpan vaatimattomuus ja sen edesmenneiden asukkaiden yksinkertainen, mutta sosiaalisesti rikas elämä koskettivat minua uudella tavalla.  Muistoistani putkahteli pieniä hetkiä ja tapahtumia näiden ihmisten seurassa. Muistot johdattivat  minut syvemmälle lapsuuteni maisemiin, leikkeihin,  tapahtumiin ja tunnelmiin  – johonkin jo unohtuneeseen ja kadonneeseen.”

Oululainen Helena Kaikkonen (s.1959) valmistui 1992 Bergenin taidekorkeakoulusta (nyk. National Academy of Art). Helena Kaikkonen on pohjoisen luonnonelementtejä ja tilataiteen mahdollisuuksia yhdistävän tekstiilitaiteen edustajia. Teosten teemoina ovat luonnosta ja muistoista siirtyneet heijastumat ja elämän katoavaisuus. Kaikkonen kertoo pienillä eleillä vahvoja tarinoita, joissa kuoleman ja elämän kuvat lomittuvat luonnon kierrossa. Teoksissa on löydettyä, poimittua ja kudottua, runollisia kuvia metsistä ja pientareilta. Hän on esitellyt teoksiaan monissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä kotimaassa sekä ulkomailla, tehnyt julkisia taideteoksia ja viime vuosina myös ympäristötaideteoksia.

Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin listaa  Helena Kaikkosen yhdeksi kiinnostavimmista oululaisista nykytaiteilijoista. Lue lisää: http://www.forum24.fi/fi/sivut/artikkeli/2560/Ketk-ovat-kiinnostavimpia-nykytaiteilijoita-Oulussa.

Helena_Kaikkonen_cv

 http://helenakaikkonen.fi/

Teoskuvia:

Comments are closed.