KATJA HANNULA

RAKKAUDEN KAIKKI KUVAT

Maalauksia 5. – 30.10.2016

AVAJAISET 5.10. KLO 18-20. Tervetuloa!

Hevonen taiteessa ja taidehistoriassa on ollut osana taiteellista ilmaisua jo tuhansia vuosia. Hevosen luontainen ylväys, älykkyys ja rohkeus on aina inspiroinut empatian voimakkaimpia tunteita ja tämä viehtymys on heijastunut jo yli 30 000 vuotta erilaisessa taiteellisessa ilmaisussa mm. esihistoriallisissa luolanmaalauksissa,  itämaisissa myyteissä ja legendoissa voiman ja liittolaisen symbolina tai hevosen anatomisena tarkasteluna (Tamsin Pickeral, brittiläinen taidehistorioitsija ja kirjailija).

Katja Hannulan taiteessa hevonen on osa häntä itseään – hänelle kaikki inhimillinen on mahdollista kuvata täydellisesti ainoastaan hevosen avulla. Taidokkaan maalarin lisäksi häntä arvostetaan myös hänen kyvystään maalata teoksiinsa inhimillisesti koskettavia tunteita. Tässä näyttelyssä hän kuvaa rakkauteen liittyviä tunteitaan ja rakkauden eri ilmenemismuotoja hienoina maalauksina.

Hän sanookin, että inhimilliseen elämään kuuluu myös kokemus rakkauden puutteesta – niin yksilöllisesti kuin yhteiskunnallisesti. Eri muodoissaan ilmenevän ihmisten välisen rakkauden rinnalla elämään kuuluu myös universaaleja rakkauden muotoja, jotka voimme kokea rakkautena esim. eläimiin – tai laajemmin rakkautena luontoon. Eläimet toimivat pettämättöminä peileinä omalle sisäiselle minuudellemme – opettaen ja kasvattaen itsetuntemustamme. Puhdas ja vilpitön ja sanaton rakkaus koskettaa.

Hannula kertoo näyttelystään näin: ”Rakkaus….hevoset. Oioi. Onko olemassa mitään enemmän romanttista, mielikuvituksen laukaisevaa kuin nuo kaksi?  Minulle ei ainakaan. Abstrakti ja konkreetti yhdessä. Sitä on myös minun luovuuteni.

Hevosen hahmo on minulle väylä kuvata tunteitani. Tässä vaiheessa elämää rakkaus tuntuu erityisen ajankohtaiselta ja mieltä kiehtovalta aiheelta. Elämäni aikana olen saanut vastaanottaa ja antaa paljon rakkautta eri muodoissaan ja kuten kai elämään kuuluu, nähdä myös rakkauden puutetta, niin yksilöllistä kuin yhteiskunnallistakin.

Ihmisrakkauden monimutkaisuuden rinnalla on matkallani kulkenut suurena lohtuna vilpitön, avoin rakkaussuhteeni eläimiin. Tuo ehkä universaalein rakkauden muoto jonka voimme maailmassamme kokea. Eläimet toimivat pettämättöminä peileinä omalle sisäiselle luonnollemme. Itse tunnen vuosikymmenien jälkeenkin hevosen kohdatessani edelleen oppivani ja kasvavani tuohon peiliin katsoessani.

Taiteeni ydin löytyykin tuon peilin aikaansaamasta tunteesta. Tunteesta olla osa luontoa. Läsnäolon hetkestä. Puhtaasta ja vilpittömästä tietoisuuksien kohtaamisesta.

Sanattomasta rakkaudesta välillämme.”

Katja Hannula’s thoughts about her art:  / Taidemaalari Katja Hannulan video ja hänen kertomaa taiteestaan :
https://vimeo.com/187821141

Teoskuvia:

Comments are closed.