Klikkaa kuvaa suurentaaksesi

 

KIRSI-MARIA PERKKIÖ

Willisilkkiä

Maalauksia 25.3. – 12.4. 2015

Kirsi-Maria Perkkiö kertoo ’Willasilkkiä’ –näyttelynsä teemasta: ”Minua kiehtoo historia, keskieurooppalainen vanha rakennustaide, ja siinä erityisesti Italian ja Rooman renessanssi. Tämä kiinnostus on ollut innoittajana Willisilkkiä – näyttelyni maalausten synnylle ja samalla maalausmatkallani barokista modernismiin. Yksittäisenä maalauksiini vaikuttaneena rakennustaiteen kohteena mainittakoon Pietarinkirkon värimaailma: kivi ja marmori moninaisena ja alati muuttuvana, luonnon muovaamana ja kivenhakkaajien työstämänä rikkaana väriharmoniana.

Näyttelyn ’Silkkitie’ -maalauksessani olen tutkinut aikaa: mistä me tulemme, mihin me menemme, mitä oli ennen meitä… Silkkitie –maalauksessa matkustan barokista Botticellin värimaailman ja hengen myötä Salvador Dalin suurrealistiseen aikaan. ’Dalin kellot’ –maalauksen ja ’Silkkitie’ -maalauksen pyöreät, horisontaalisesti liikkuvat pallot heijastavat ajan kulkua. Samalla ne kuvaavat sitä sykliä, miten me ihmiset liitymme aikaan ja ajallamme siirrymme pois ajasta. Silloin konkreettinen yhteys katkeaa ja jälkeemme jää inhimillinen, kulttuurinen ja henkinen perintö – niilläkin on eri aikakausina ja eri yksilöille vaihteleva merkitys.

’Silkkitie’ –maalauksen tunnelman täydellisyys syntyy barokin runsaasti rönsyilevästä muotojen ja värien yltäkylläisestä kirjosta, jota rauhoittaa Bachin taivaita syleilevä musiikki. Lisäinnoittajina tällä matkallani onkin ollut Bachin musiikki ja Botticellin maalaukset.

Maalaukseni eivät ole itselleni pelkästään maalauksia. Minulle maalaaminen ja värit ovat omaa soittamatonta musiikkiani. Värejä, muotojen kieltä, rytmiä ja kokonaisuutta hion niin kauan, että maalaus soi itselleni niin, että tunnen koko orkesterini soittavan kompositiossa.”

Kirsi-Maria Perkkiö ja kansainvälisesti tunnettu urkutaiteilija Kalevi Kiviniemi tekevät tiivistä yhteistyötä – katso täältä Youtubesta eräs esimerkki yhteistyöstä.  ”Kiviniemi on paitsi kansainvälisesti tunnetuin ja tunnustetuin suomalainen urkutaiteilija, myös laajemmalla tasolla kansainvälisten musiikkitaiteilijoidemme ehdotonta kärkijoukkoa” (Wikipedia). Videotallenne on osa näyttelyä myös galleriassa.

Filosofian tohtori ja taidemarkkinoiden asiantuntija Pauliina Laitinen-Littorin listaa Kirsi-Maria Perkkiön yhdeksi kiinnostavimmista oululaisista nykytaiteilijoista. Lue lisää Laitinen-littorinin arvioinnista: http://www.forum24.fi/fi/sivut/artikkeli/2560/Ketk-ovat-kiinnostavimpia-nykytaiteilijoita-Oulussa.

Myös seuraavassa, tuplapainoksen saavassa huhtikuun Scan Magazine – aikakausilehdessä on artikkeli Kirsi-Maria Perkkiöstä ja hänen taiteestaan.

 

Teoskuvia:

Comments are closed.