Vaaleanpunaista pehmeää valoa merellä_p

EVA-JOHANNA MÄKINEN

VAALEANPUNAISTA PEHMEÄÄ VALOA MERELLÄ

12.4.-30.4.2017

Avajaiset 12.4. klo 18-20. Tervetuloa!

”Näyttelyssäni  Vaaleanpunaista pehmeää valoa merellä jatkan osittain samaa teemaa kuin edellisessä näyttelyssäni Maiseman palat ja tuulien suunnat. Uusissa teoksissani tutkin meren  värejä, taivaanrantoja sekä horisontteja.

Edith Södergranin runot, vuonna 1916 ilmestyneessä runokirjassa Runoja, ovat myös olleet innoituksen lähteenäni uusille maalauksilleni. Erityisesti runon Sarastus synnyttämät mielikuvat, värit ja ekspressiiviset tunnelmat kiinnostivat minua:

”Minä sytytän valon koko Atlantin ylle;

tuntemattomat maailmat, yölliset maat,

herätkää minun puoleeni!

Avatkaa kylmälle sarastukselle,

tässä tulee päivän armoton jumalatar,

utuharmain harsoin

ja hiukan varhainen aamukimmellys kypärässä.

Kepeästi, kepeästi juoksevat tuuleni meren yli.

Väkevä torveni riippuu kupeellani, en puhalla merkkiä

lähtöön . . .

Odotanko vielä? Onko jumala unohtunut uniin?

Aamu nousee punaisena valtamerestä.”

–  Edith Södergran

Södergranin surullinen kohtalo sairastua tuberkuloosiin, mutta silti taiteellinen työ ja runojen kirjoittaminen kuolemaansa asti, tekivät minuun vaikutuksen.”

Eva-Johanna Mäkinen on oululainen kuvataiteilija, taiteen tohtori ja kuvataiteen opettaja. Väitöskirjassaan (2012, Lapin yliopisto)  hän tutki Liisa Rautiaisen kuvataiteellista elämänkertaa  ’Abstraktin taiteen tekijäksi – mikrohistoriallinen elämäkertatutkimus Liisa Rautiaisesta’. 

Eva-Johanna Mäkisen  taiteellisessa tekemisessä näkyy kokonaisuudessaan hänen harvinaisen pitkä ja laaja muu kuvataiteeseen liittyvä koulutuksensa: hän valmistui taiteen maisteriksi ja kuvataideopettajaksi 2007, kuvataiteilijaksi Turun Piirustuskoulusta 1999, jalometallipuolen artenomiksi 1988 Kuopion käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta, 1983 artesaaniksi (kudonta) Åbo Hemslöjdslärin Institut ja Vihdin kotiteollisuuskoulusta. Myös noin kolmikymmenvuotinen näyttelyhistoria ja kuvataidearvostelijan työ on tuonut kokemusta ja syvyyttä omaan tekemiseen. Katso lisää hänen ansioistaan CV:stä.

http://www.evajohannamakinen.fi/

CV EVA-JOHANNA MÄKINEN

Teoskuvia:

Comments are closed.