Paivankehra_v2

 

Markku Uitto
HETKIÄ

Maalauksia

9. – 27.1.2019

AVAJAISET KE 9.1.2019 KLO 18 – 20

 

Kuvataiteilija Markku Uitto on maalannut yli viisi vuosikymmentä. Hän sanoo, että maalaaminen on hänelle henkilökohtainen tapahtuma. Todellisuus näyttäytyy hänen mielestään usein ristiriitaisena, värittömänä ja tasapainottomana. Tämä todellisuus ei riitä: on luotava oma todellisuus, maailma. Siinä maailmassa on mahdollisuus rakentaa komplementtivärien, sommittelun ja muodon sekä olemisen harmoniaa.

Aiheet syntyvät ohitse kiitävistä hetkistä samoin kuin onnen tunne, joka on ohitse kiitävä hetki; kevään auringon ensisäteet, paljas jalka kostealla nurmikolla, lapsenlapsen käsi ukin kädessä, läheisen kosketus ja katse, vastaantulijan hymy, juhannussaunan tuoksu.

Uitto etsii, kokeilee ja karsii mieluusti toisarvoista. Aiemmin Uiton maalaukset syntyivät pitkäaikaisen pohdinnan tuloksina. Nykyään hän antautuu jännittävään dialogiin valkoisen kankaan edessä. Välillä työ vie, ja välillä hän itse pääsee työn herraksi. Maalarina Uitto ei ole julistaja vaan pikemmin erilaisten tuntojen, tunnelmien ja hetkien tulkitsija.

Ennen kokopäiväiseksi taiteilijaksi ryhtymistään Uitto toimi työurallaan laaja-alaisesti kuvan, taiteen ja media-alan parissa. Hän teki pitkän työuran Yleisradiossa ensin elokuvanleikkaajana ja kameramiehenä, ja myöhemmin ns. design-ammattien (lavastajat, pukusuunnittelijat, graafikot ja maskeeraajat) koulutuksesta vastaavana opettajana. Hän perusti Yleisradion taidekerhon 1970-luvulla ja toimi pitkään sen vetäjänä. Yleisradio-vuosien jälkeen hän työskenteli taideaineiden ja viestinnän opettajana, luovien alojen koulutuskehittäjänä sekä eri oppilaitosten johtotehtävissä.

 

Lisätietoja:
Instagram Markkuuittoart

Markku Uitto CV

 

Teoskuvia :

Comments are closed.