Tästä studiogalleriaan Sirpa Lehtikankaan näyttelyyn (ÄÄRELLÄ 24.4. – 12.5.2019)

IMG_2273 nettiin

RAIMO MATTSSON

Hiljaisuuksia/Tystnader

24.4. – 12.5.2019

AVAJAISET TIISTAINA 23.4. KLO 18-20 – tervetuloa!  VERNISSAGE TISDAG 23.4. KL 18-20 – välkommen!

 

RAIMO MATTSSON (s.1965) on kotoisin Eckeröstä Ahvenanmaalta. Hän on jo pitkään asunut Turussa, jossa hän työskentelee opettajana ja kuvataiteilijana.

Mattssonin taidetta on usein kuvattu ”arvoitukselliseksi” ja ”rauhallisen puhuttelevaksi runoudeksi”, ja sanottu, että hänen teoksistaan ”nousee rauhoittavaa, sisäistä valoa”. Eräs kriitikko on kirjoittanut että ”muutama minuutti taulun edessä on kuin sanaton rukous meille, jotka emme kykene sanoin rukoilla”.

Hän on ottanut taiteeseensa vaikutteita mm. omista juuristaan kalastajan poikana Ahvenanmaalla. Venevajat, puut, ihmiset ja viivamaiset maisemat ovat hänelle puhuttelevia aiheita.

RAIMO MATTSSON (s.1965) är ursprungligen hemma från Eckerö på Åland, men är sedan länge bosatt i Åbo där han verkar som lärare och bildkonstnär.

OM TYSTNADER / HILJAISUUKSIA: Det är när man möter livets storslagenhet som man inser att det är det lilla som gör den stora skillnaden. Det är ögonblicken som skapar det monumentala och det är i dessa ögonblick vi lever och formas.

Att leva är att våga ta steget ut, att stiga ur båten och tro på att vattnet bär. Det är ögonblick av beslut och mod. Det är ögonblick som gör det obekanta bekant, gör en främling till vän och som gör en fånge fri.

I min konst vill jag fånga dessa ögonblick. Jag skalar bort förklaringar och bortförklaringar. Jag samlar på tystnader, tysta ögonblick, för att skapa världar av dem. Konst är för mig en övertygelse om att allt går, allt finns! Konst består av ögonblick, avgörande halvnoter eller knappt hörbara fraseringar. Konst är det tysta, korta, obetydliga penseldraget och nyansvalet. Det är en kommatering och en paus mellan orden som ingen lägger märke till, men som håller ihop alltsammans. Det är i tystnaderna man finner de långsamma ögonblicken som gör den stora skillnaden.

Raimo Mattsson CV

LUE LISÄÄ: http://raimomattsson.blogspot.com/

Comments are closed.