_DS71370 20160520

RIITTA KILPI

VEDEN MAAILMA

MAALAUKSIA 15.6. – 3.7.2016

GALLERIA SULJETTU JUHANNUKSENA  24.- 26.6.

 

 ”Veden maailma -näyttelyni Galleria Kajasteessa Helsingissä 14.6. – 3.7.2016  kokoaa mielikuviani meren pinnan niin ylä- kuin alapuoleltakin. Olen purjehtinut merellä yli 40 vuotta perheeni kanssa. Meri ja sen alituinen muuttuminen inspiroivat minua. Olen kokenut siellä hienoja elämyksiä luonnon armoilla, joskus pelottaviakin. Leppoisat merituulet ja veneen harmoninen liike ovat olleet rentouttavia. Vaikka purjehdukset ovatkin jo jääneet, merellisiä elämyksiä elän uudestaan maalauksissani.

Vedenalainen maailma on minua samoin kiehtonut. Lisääntyvä huolestukseni vesien saastumisesta on saanut minut maalauksissani sukeltamaan pinnan alle.  Haluan haastaa kaikkia omalta osaltaan toimimaan vesien säilyttämiseksi puhtaina seuraaville sukupolville.  – Veden alla olen antanut ajatukseni vapaasti lentää ja luoda mielikuvitusmaailmaa.

Rakastan värejä, ja ne tuovat iloa ja energiaa elämääni. Väreillä, harmonialla ja elämyksillä on väliä. Öljyväreillä maalaaminen on intohimoni ja vie minut irti arjesta. Maalatessa sielu rauhoittuu, ja usein kätkeydyn omaan pieneen maailmaani. Tutkin ympäristöäni, esineitä, värejä ja muotoja ympärilläni, mutta maalausteni aiheet syntyvät silti pitkälti mielikuvituksen kautta elämyksistä, tunteista ja kiinnostavista asioista, harvoin enää konkreettisesta mallista. Olen koloristi, ja minua on myös sanottu impressionistiksi.

Koen luomisen iloa aloittaessani uuden työn. Valkoinen pohja on haasteellinen.  Annan sen ja siveltimen viedä mennessään, värit innoittavat ja visio saattaa muuttua useaan kertaan. Lopputulos on usein muuta kuin aluksi olin ajatellut.  Olen tekemisissäni muutenkin impulsiivinen, ja tiukan työsuunnitelman noudattaminen on tylsää. Käyn usein konserteissa, ja työhuoneellani soi yleensä musiikki. Saatan kuvitella siveltimen liikkuvan kulloisenkin musiikin tahdissa.

Öljyväritöiden lomassa teen kollaaseja rautaromusta ja koen kaatopaikat hyvin haasteellisina tutkimuskohteina. Lähtiessäni jonnekin, jossa öljyvärimaalaus on hankalaa, saatan ottaa mukaan kassillisen erivärisiä villalankoja ja virkkuukoukun. Pienistä virkatuista paloista olen sitten taiteillut torkkupeittoja omalla tekniikallani. Siten olen koonnut purjehduksesta Helsingistä Kustaviin matkakertomuksen, jonka voi ajatella näkevänsä torkkupeiton väreissä.”

Riitta Kilpi CV

Teoskuvia:

Comments are closed.