Serenity2SAMPO KAIKKONEN

SANCTUM

MAALAUKSIA 30.8.– 17.9.2017

AVAJAISJUHLA 30.8. KLO 18-20. TERVETULOA!

Oululaisen taidemaalari Sampo Kaikkosen (s.1975) Helsingin debyytti kutsuu katsojan pyhään tilaan. Galleria kajasteessa 30.8. avautuva näyttely esittelee Kaikkosen tummanpuhuvia, mutta myös valoon kurkottavia öljyvärimaalauksia. Teoksia yhdistää unenomainen tunnelma. Kaikkonen ammentaa luomisvoimaansa barokin ajan mestareilta sekä pohjoisen luonnosta. Kaikkosen teokset syntyvät vahvasti kosketuksessa ympäröivän luonnon kanssa. Oulun Ylikiimingissä sijaitsevan Seluskan tilan 1800-luvun pihapiiri ja Kaikkosen itse vanhaan kivinavettaan rakentama ateljee-galleria muodostavat puitteet teosten luomistyölle.

Luonto on Kaikkoselle pyhä kokemus ja turvapaikka epävarmalta maailmalta. Luonto siirtyy kankaalle konkreettisina eläinsymboleina sekä mystisenä, rauhaa huokuvana tunnelmana. Parhaimmillaan tämä pyhä tila muuttuu katsojan sisäiseksi pyhäksi tilaksi ja kokemukseksi. Kaikkonen ei maalaa massoille, vaan jokainen teos on maalattu yksittäiselle ihmiselle. Sanctum-termi näyttelyn yhteydessä ei viittaa niinkään uskonnollisen kuvastoon, vaan katsojan henkilökohtaiseen tilaan ja kokemukseen.

Kaikkonen määrittelee itsensä Kitsch-maalariksi. Kitsch käsitetään yleisesti halpana sarjatuotettuna rihkamana, mutta 1990-luvulla kansainvälisesti arvostettu norjalainen Odd Nerdrum (s. 1944) valjasti sen uuteen positiiviseen käyttöön. Filosofiassaan Nerdrum viittaa sanan kirjallisiin määritelmiin, joissa korostuvat esittävyys, taito, esikuvien jäljittely sekä mielikuvitukselliset kauniit ympäristöt. Kitsch ei ole taiteen tyylisuunta tai sen kilpailija, vaan oma filosofiansa, josta on muodostunut kansainvälinen liike. Myös Kaikkonen kulkee vanhojen mestareiden jalanjäljissä, taitoa ja teosten sisällöllistä syvyyttä korostaen. Sampo Kaikkonen on toiminut Odd Nerdrumin oppilaana ja assistenttina.

Sampo Kaikkosen töitä on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä Suomessa ja kansainvälisesti vuodesta 2004 alkaen. Vuodesta 2012 lähtien Kaikkonen on järjestänyt kesänäyttelyitä omassa Ateljee-Galleria Kaikkosessa Ison Seluskanjärven rannalla. Pinta-alaltaan Oulun suurimpaan taidegalleriaan kutsutaan vuosittain myös vierailevan taiteiljan näyttely. Tänä vuonna Kaikkonen osallistuu International Surrealism -näyttelyyn Portugalissa ja hänen töitään on mukana myös useissa kansainvälisissä kilpailuissa.

Näyttely on avoinna 30.8. ke-pe klo 12–18, la-su klo 12-16. Avajaiset ke 30.8. klo 18.00.

Osoite: Galleria kajaste, Bulevardi 32 / Albertinkatu 30, 00120 Helsinki

Lisätietoja: Sampo Kaikkonen, p. 050 4096312 sampo@sampokaikkonen.com
www.sampokaikkonen.com
Kuvia medialle: www.sampokaikkonen.com/medialle
Sampo Kaikkosen CV ja lisätietoa taiteilijasta: www.sampokaikkonen.com/taiteilija

Teoskuvia:

Comments are closed.