Tiit Pääsuke, Uno Roosvalt, Laurentsius (Lauri Sillak) ja  Valeri Vinogradov

”Seinästä seinään”

12. -30.11.2014

 

Seinästä seinään -taidenäyttely on vuoden 2014 Tuglas-seuran ainutlaatuinen kiertonäyttely. Yhteisnäyttelyn kuvataiteilijat Tiit Pääsuke, Uno Roosvalt, Laurentsius (Lauri Sillak) sekä Valeri Vinogradov ovat arvostettuja ja tunnettuja myös Viron rajojen ulkopuolella.

Tiit Pääsuke (s.1941) on taitailijakvartetin tunnetuin tekijä Suomessa, sillä Pääsuke toimi vuosina 1992-1994 Rovaniemen taidekoulun, Rovaniemen taide- ja käsiteollisuusoppilaitoksen sekä Lapin yliopiston opettajana. Vuodesta 1992 Tiit Pääsuke on toiminut Viron taideakatemian professorina, nykyisin hän on emeritus ja nauttii taiteen tekemisestä vapaataiteilijana. Tiit Pääsuke sai Viron valtion kulttuuripalkinnon vuonna 2012, tämän lisäksi hän on saanut lukuisia palkintoja ja kunniamainintoja koti- ja ulkomailla. Hänen töitään löytyy lukuisista koti- ja ulkomaisista taidekokoelmista, Suomessa mm. Kalevan kokoelmasta.

Uno Roosvalt ja Tiit Pääsuke ovat syntyneet samana vuonna ja he ovat opiskelleet samanaikaisesti. Uno Roosvaltilla on ollut Suomessa joitakin yksittäisnäyttelyitä, Virossa näyttelyitä on ollut vuodesta 1968. Suomessa hänet tunnetaan parhaiten rannikkoseuduilla, jossa hänen upeat ranta- ja kalliopiirustukset ovat ollet esillä. Seinästä seinään – näyttelyssä esillä on Roosvaltin maalauksia, maalaus olikin hänen pääaineensa hänen valmistuttua nykyisestä Viron taideakatemista. Vuosina 1985-1995 hän toimi itse taideakatemian maalausosaston johtajana. Roosvalt on Virossa tunnettu Kihnu-teemaisita töistään, joita hän on maalannut paljon. Tämän vuoksi hänet pyydettiin myös Kihun aapisen kuvittajaksi. Uno Roosvalt on saanut useita kunniamainintoja teoksistaan sekä Virossa että Venäjällä.

Valeri Vinogradov (s. 1952) on syntyjään venäläinen ja aloitti myös taideopintonsa Venäjällä Moskovan taidekoulussa. Vuonna 1980 hän jatkoi opintojaan Viron taideakatemissa, josta valmistui vuonna 1986. Viron taiteilijaliittoon hän on kuulunut vuodesta 1990. Hän toimii vapaataiteilijana ja on erittäin arvostettu virolaisissa taidepiireissä. Hän on saanut Virossa sekä Kristjan Raudin (v. 2011) että Kondrad Mägin (v. 1992) palkinnot.

Laurentsius eli Lauri Sillak (s. 1969) on näyttelyn nuorin taiteilija. Kiinnostavaa on myös se, että sekä Pääsuke että Roosvalt ovat olleet hänen opettajinaan. Laurentsiuksella on takanaan myös muita kuin taideopintoja, Viron taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1990–1996. Laurentsiuksen töissä kehyksillä on usein suuri merkitys, kehykset saattavat olla erittäin massiivisia ja niiden materiaalit hyvinkin vaihtelevia. Larentsiuksen töitä oli ensi kertaa esillä Suomessa Turun taidemuoseossa vuonna 2000, Seinästä seinään-näyttelyn myötä hänen teoksiaan tulee nyt toista kertaa Suomeen nähtäville. Laurentsiuksella on ollut useita yksityis- ja ryhmänäyttelyitä eri puolilla maailmaa.

Kokonaisuudessaan kiertonäyttelyyn jokainen taiteilija on saanut itse valita kuusi työtä. Lähes kaikki näyttelyn työt on tehty juuri tätä näyttelyä varten.

Seinästä seinään -näyttely on myyntinäyttely.

Mediatiedote_Tuglas

Teoskuvia näyttelystä:

Comments are closed.