TATSUO & TAMIO HOSHIKA

KAHDEN MAAN KAKSOSET

Maalauksia ja optisia illuusioita

12. – 30.9.2018

 

Näyttelyn nimi ”Kahden maan kaksoset” syntyi hyvin luontevasti, sillä Tamio ja Tatsuo Hoshika ovat identtisiä kaksosia.

He ovat syntyneet ja kasvaneet Japanissa. Tatsuo Hoshika on opiskellut kuvataiteita sekä Tokion yliopistossa että Pariisin maineikkaassa Ecole National des Beaux-Arts’:ssa. Tamio Hoshika on opiskellut kuvataiteita Tsukuban yliopistossa ja väitellyt Kyushun yliopistosta. Tällä hetkellä hän toimii muotoilun professorina Sojon yliopistossa Japanissa. Taideopintojensa jälkeen he ovat asuneet eri maissa: Tamio Hoshika Japanissa ja Tatsuo Hoshika jo yli 30 vuotta Suomessa. Molemmat toimivat aktiivisesti taiteen parissa, ja kumpikin työskentelee taiteilijana ja opettajana. He ovat pitäneet useita yhteisnäyttelyitä.

Tässä näyttelyssä he haluavat tuoda esille kahden erilaisen taiteilijan erilaisia näkökulmia ja kontrastisuutta mutta myös yhteisiä puoliaan. Erikoista on, että he ovat identtisiä kaksosia ja hyvin saman näköisiäkin, mutta heidän työnsä ovat aivan eri maaperää. Kuitenkin he etsivät yhdessä yhteistä harmoniaa. He molemmat hakevat töissään japanilaisen estetiikan mukaista kauneutta, ja heille kummallekin on tärkeää elävän liikkeen saavuttaminen teoksissaan.

Tatsuo Hoshika kuvaa teoksissaan usein luontoa ja kasvillisuutta, mutta myös ihmisiä, ja hän on maalannut useita muotokuvia. Näyttelyssä on mukana myös muutamia hänen tanssiaiheisia töitään. Niissä yhdistyy hänelle tärkeiden pionin ja unikon terälehtien herkkyys sekä tanssin liike ja kauneus.

Hän kertoo: ”Kesä on upeaa aikaa! Alkukesän hienoimpia hetkiä oli kun vaaleanpunainen pioni puhkesi kukkaan. Miten herkkä ja ihmeellinen pionin kukka onkaan! Monta vuotta olen miettinyt, miltä maailma näyttäisi jos sitä tarkastelisi mehiläisen tai perhosen perspektiivistä. Tästä ajatuksesta lähtivät liikkeelle Pioni-teokset. Sommitelmista tuli äärimmäisen suuria isolle kankaalle zoomattuina. Olen myös pohtinut, kuinka tavoittaa unikon hohtava punainen. Tämä tehtävä oli haastava mutta palkitseva, ja siinä on taustalla sama ajatus kuin pionin maalaamisessa, eli zoomaus lähelle auttaa keskittymään vain väriin. Tässä näyttelyssä haluan keskittyä kesäisen paratiisin ajatuksiin. Ja haluan jakaa myös katsojan kanssa tämän kesän onnen ja kiitollisuuden!”

Tamio Hoshikan teokset puolestaan perustuvat tarkkoihin optisiin illuusioihin: ”Teokseni synnyttävät liikkeen illuusion: teokseni näyttävät liikkuvan kun niitä katsoo – syntyy näköharhan kaltainen ilmiö. Katsojan ja teosteni välisestä vuorovaikutuksesta syntyy katsojalle ihmeellisiä elämyksiä, katsoja ja teos keskustelevat keskenään sekä psykologisella että fyysisellä tasolla. Katsoja joutuu pohtimaan, mitä hänessä tapahtuu. Teokseni ovat yleensä jättikokoisia. Tässä näyttelyssä teokset ovat pieniä mutta yhtä intensiivisiä kuin suuretkin.

Tatsuo Hoshika CV

Tatsuo Hoshikan kotisivu

Tamio Hoshika CV

Tamio Hoshikan kotisivu

Teoskuvia:

Comments are closed.